Utredningen om andelstal och månadsavgifter

Det är våningsplanet, gavelläge eller inte, läge mot gata eller skog samt närhet till tvättstuga eller piskaltan som avgör andelstalet på lägenheten i Brf Berget. Andelstalen styr månadsavgifterna. För att ändra månadsavifternas fördelning måste andelstalen ändras, vilket bara kan göras på årsstämmor. 

På årsmötet 2022-05-24 fick styrelsen i uppdrag att undersöka andelstal och månadsavgifter i föreningen närmare. Vilka faktorer som låg bakom fördelningen av andelstalen? Kan månadsavgifternas fördelning förändras utan att andelstalen ändras? I utredningen har vi bl a rådfrågat Bostadsrätternas juridiska experter och studerat Brf Bergets ekonomiska plan från 1960 och andra tidiga dokument som finns bevarade. Läs en mer utförlig redogörelse i den bifogade pdf:en. 

 

Vad är ett andelstal?

Andelstalet är lägenhetens andel av de totala insatserna vid föreningens bildande. Månadsavgifterna baseras på andelstalet. Vanliga grunder för andelstal är yta, läge i huset, ljusinsläpp m m. Fördelningen av månadsavgifterna kan inte ändras utan att även fördelningen av andelstalen ändras. 

 

Vad står i våra stadgar?

I paragraf 8 står: “Årsavgifterna fördelas på bostadsrättslägenheterna i förhållande till lägenheternas andelstal. Beslut om ändring av andelstal ska fattas av föreningsstämma. Om beslutet medför rubbning av det inbördes förhållandet mellan andelstalen blir beslutet giltigt om minst tre fjärdedelar av de röstande på stämman gått med på beslutet.” 

Styrelsen kan också besluta att taxebundna kostnader som kostnader för renhållning, vatten och bredband ska erläggas efter förbrukning. Om uppvärmning och varmvatten mäts individuellt ska denna del av årsavgiften baseras på förbrukningen. 

I Brf Berget betalar de boende för elektriciteten i lägenheterna. Vi har ingen individuell mätning av uppvärmning/varmvatten. Uppvärmning, renhållning, vatten och bredband ingår i månadsavgiften. 

 

Andelstalen i Brf Berget

Andelstalen i Brf Berget har funnits sedan föreningen bildades och finns angivna i den ekonomiska planen från 1960. I Brf Berget har alla lägenheter lika stor yta, 63,5 kvm. 

Andelstalen i föreningen bygger på våningsplan, gavelläge eller inte och läge mot gata eller skog. Av tidiga föreningsdokument framgår också att närhet till de då mer använda piskaltanerna på vinden har inverkat. Det förklarar varför mittersta lägenheterna på våning fyra har lägre andelstal än de på våning två och tre. Piskaltanen är placerad ca 2 m förskjuten från mitten av huset, mot skogssidan till. Det förklarar varför mittenlägenheten på våning fyra mot skogen på plan fyra har något lägre andelstal än den mot gatan.