Varför ska jag sortera mitt avfall?

Dina sopor kan innehålla både värdefulla och farliga ämnen. Genom att sortera kan vi spara resurser och skydda både människor och miljö.

Genom att hålla isär olika material kan det mesta också återvinnas så att det kan bli nya produkter. Vi spar energi och naturresurser genom att använda materialen flera gånger.

Genom att sortera vårt avfall minskar dessutom det avfall som riskerar att hamna på deponi, soptipp. Vi minskar också risken för extra avfallsavgifter i föreningen. 

Skräp som slängs i naturen eller på gator riskerar att läcka farliga ämnen. Det mesta tar också väldigt lång tid att brytas ner i naturen:

Glas – 1 miljon år                      Plast – 450 år (då återstår ändå skadliga mikrobitar)

Aluminium – 200-500 år            Plastbestruket papper – 5 år

Fimpar – 1-5 år                         Papper – 6 månader

Avfallssortering är en del av EU:s plan för hur vi ska hantera vårt avfall så att miljö och människor inte kommer till skada. Det är faktiskt också ett lagbrott att inte sortera sina sopor.

Våra avfallsskåp har tre luckor. I luckan till höger lägger du matavfall. Genom rötning omvandlas det till biogas som kan driva bussar. Det minskar användningen av fossila bränslen vilket minskar klimatförändringarna. Vid återvinningsstationen på Gamla Svartens väg kan du återvinna förpackningar av papper, plast, glas och metall. Du kan även lämna returpapper och tidningar, samt kläder och skor till Myrorna. 

Om du som medlem har svårt att ta dig till återvinningen undrar vi i Styrelsen om det finns intresse att betala någon av våra ungdomar i föreningen att göra det åt dig. Vill du ha hjälp att gå till återvinningsstationen, eller vill du hjälpa grannar att återvinna - maila då bergetgustavsberg@gmail.com.

 

Alla kan hjälpas åt i riktning mot en mer hållbar förening! / Styrelsen