Föreningens ekonomi

Hög inflation, höga elrpiser, höjda räntor. Hur är föreningens ekonomiska läge? Finns det risk för fler höjningar av månadsavgiften? Vad kan föreningen och du som medlem spara på?

Vårt ekonomiska läge

Vi är inne i en period med hög inflation och ökande kostnader. Elpriset och priset på fjärrvärme ökar. Räntorna på föreningens lån har höjts och kommer att fortsätta öka. 

Även många andra av föreningens kostnader har ökat sedan avgifterna senast höjdes år 2013. Därför höjs månadsavgifterna vid årsskiftet med 5%. Det innebär en höjning på ca 200 kr/månad för den boende och ger ca 157000 kr mer till föreningens årsinkomster. En stor majoritet av Sveriges bostadsrättsföreningar höjer avgifterna under 2023. Du kan t ex läsa om det på svt.nyheter. Plattformen Allabrf.se har gjort en av flera undersökningar som visar detta. Deras undersökning pekar på en höjning på i genomsnitt 8,2 %. 

 

Föreningen har lån på sammanlagt 6 237 543 kr. Det är 5 olika lån. Just nu är det största lånet på 2980366 kr bundet till 14 april 2023, nu med räntan 1,76%. Två av de andra mindre lånen är bundna på 1 år och två på 3 månader. Räntorna för de här fyra lånen är från 3,14% upp till 4,09%. Från våren 2022 har föreningen varit i kontakt med både SBAB (vår nuvarande långivare) och Handelsbanken, för att diskutera ränteläget och eventuella omläggningar av lån. 

 

Vår ekonomiska förvaltare Simpleko har i budgetförslaget vi nyligen fått för 2023 gett råd om att höja avgifterna ytterligare 7 % mot bakgrund av troliga kostnadsökningar under året. Styrelsen har beslutat att just nu avvakta tills vidare med ytterligare avgiftshöjningar och att genomföra olika besparingar. Det är dock inte uteslutet att ytterligare avgiftshöjningar kommer att behöva genomföras senare under 2023. 

 

Besparingar

Styrelsen har försökt hitta möjliga besparingar för att undvika eller i alla fall dämpa fortsatta avgiftshöjningar. Vi har tagit beslut om följande:

  • Vi skjuter tills vidare upp ett antal planerade investeringar. Det gäller klätterställningen vi tog beslut om på årsmötet och laddstationer för elbilar i garage och vid parkeringsplatser. 
  • Vi inför trappstädning bara varannan vecka även nu under vinterhalvåret.
  • Vi anlitar inte Ingarö Trädgård för diverse trädgårdsarbete under nästa sommarhalvår utan hoppas istället kunna engagera medlemmar till att arbeta tillsammans på våra grönytor. 
  • Vi drar framöver ner på tiden för fastighetsskötseln. Vi styrelsemedlemmar kommer att ta över en del av Kenneths arbetsuppgifter. 

 

Vad kan du som medlem göra för att spara? 

  • Du kan framåt våren anmäla intresse för att ideellt hjälpa till med trädgårdsskötseln, eller något annat med skötseln av vår fastighet. 
  • Du kan hjälpa till att spara på energi. Föreningens största kostnad är energin för uppvärmning och varmvatten. Under år 2021 blev kostnaden 999 977 kr, alltså ca 1 miljon kronor. Vi förbrukar ungefär 1 miljon kWh för uppvärmningen, så priset är ungefär 1 kr/kWh. Vi tar ett litet sparexempel (med fakta från Vattenfalls sajt): Du duschar 5 min varje dag. Det går åt ca 12 l/min. Det blir ca 2 kWh per dusch och ca 700 kWh per år. Fjärrvärmekostnaden totalt är ca 1 kr/kWh, så kostnaden blir ca 700 kr. Om du minskar duschtiden till 2 min/dag minskar årskostnaden med 420 kr. Om 100 personer i föreningen gör den här besparingen sparar vi sammanlagt 42 000 kr!