Decemberinfo 2023

Avgifterna måste höjas. Du kan kolla och kanske få dina radiatorer att fungera bättre under vintern. Radonmätning pågår i 20 lägenheter. De nya brytskydden är monterade. Snart byter vi koder. Föreningen har fått bygglov för eventuellt nya balkonger. Läs mer om allt det här i Decemberinfon 2023. 

Vinter, kyla och värme

Nu är det vitt och vackert med snö och kyla utanför våra hus. Vi har ju fjärrvärme som kommer in i vår undercentral och via den skickas ut till radiatorerna (elementen). Vi har ett serviceavtal med Vattenfall och funktionen i undercentralen kontrolleras en gång per år. Kontrollen för några veckor sedan visade att undercentralen fungerar tillfredsställande. Samtidigt är våra hus gamla och värmesystemet är inte helt modernt. Det är därför inte enkelt att få ut värmen helt lika i alla lägenheter i alla fyra hus.

För att lägenheterna ska bli tillräckligt varma är det viktigt att radiatorerna fungerar som de ska. Det finns två viktiga och enkla åtgärder du kan genomföra för att säkra funktionen hos radiatorerna. Den ena är att lufta elementen. Då behöver du en luftningsnyckel. Vrid försiktigt om med nyckeln och låt eventuell luft komma ut innan du stänger igen. Den andra åtgärden är att “motionera piggen” inne i termostaten. Skruva först loss termostaten. När reglaget är borta ser du en pigg som ska kunna röra sig. Tryck in piggen några gånger med ett lämpligt verktyg så att du ser att den kan röra sig in och ut. Skruva därefter på termostaten igen. Saknar du luftningsnyckel och en tillräckligt stor skiftnyckel kan du få låna av föreningen. Tycker du att luftning och “motionering” verkar krångligt kan du höra av dig till styrelsen så hjälper vi dig. Om du med fungerande radiatorer fortfarande har temperaturer i din lägenhet under 20°C (uppmätt mitt i rummen på 1-1,5 m höjd) vill vi att du hör av dig till styrelsen.

 

Avgiftshöjning

Styrelsen har beslutat att höja månadsavgifterna med 5% från januari 2024. Det innebär en ökning med drygt 200 kr per månad. Även avgifterna för garage och parkeringsplatser höjs, med 50 kr/månad. Inflationen och räntehöjningarna de senaste åren gör att den här höjningen är oundviklig. Det är tydligt då vi ser på föreningens ekonomiska läge under 2023 och den troliga utvecklingen 2024 i siffrorna från vår ekonomiska förvaltare.

Vi höjde avgifterna med 5% även i januari 2023. Under 2023 genomförde vi flera olika besparingar, vi drog bland annat ner på städningen och fastighetsskötseln.  Vi avvaktade också med flera tänkbara investeringar. Besparingarna ledde till att vi inte behövde göra ytterligare avgiftshöjningar under 2023. Vi förstår att det är en belastning för ekonomin för alla boende i föreningen, men många bostadsrättsföreningar har tvingats genomföra betydligt större avgiftshöjningar än Brf Berget de senaste åren. 

 

Radonmätningar

Nu sitter 40 radondetektorer uppsatta i 20 lägenheter. De kommer att mäta radon under minst 60 dygn. Tack till alla boende som deltar i undersökningen.

 

Nya brytskydd på garagen

Nu finns nya brytskydd monterade på alla garagedörrar. Vi hoppas att de minskar risken för inbrott. 

 

Kodbyte

Vi kommer att byta koder till dörrarna 2024-02-01. Information om de nya koderna kommer i brevlådan. De gamla koderna fortsätter att gälla en vecka efter bytet. 

 

Balkonger

Efter beslut på årsmötet 2021 har styrelsen arbetat vidare med en utredning om att bygga balkonger. Utredningen har haft målet att komma fram till hur lämpliga balkonger ska kunna konstrueras, ansöka och få ett bygglov och ta in offerter för balkongbygge. Processen har varit långdragen av flera skäl. Balkongbygge på gamla hus är en komplicerad process och husen i vårt område i Hästhagen har ett högt byggnadshistoriskt värde. Nu har föreningen fått ett bygglov godkänt. Det gäller i två år och om ett bygge påbörjas inom två år gäller bygglovet i fem år. Styrelsens fortsatta arbete handlar om att ta in offerter för ett eventuellt bygge. När det finns konkreta förslag är det upp till medlemmarna att ta ställning.

Hur ser de tänkta balkongerna ut och hur är konstruktionen? Förslaget är utarbetat av Andreas Engberg från Arkitekt & Projekt i Värmdö AB i samarbete med företaget Fästeb.  Se nyhetens bilder.

  • Balkongerna är byggda i stål med trätrall på balkonggolvet. De är målade i samma blå färg som garagedörrar och fönsterramar. 
  • Balkongerna är 2,29 m x 1,44 m. 
  • Balkongerna fästs utifrån med hängare i bjälklaglagret till våningen ovanför balkongen. Det blir därför inga stålbalkar inne i lägenheterna. 
  • På insidan krävs arbete med radiatorerna och de franska fönstren. Balkongdörren öppnas inåt. De nya balkongdörrarna blir treglasfönster med betydligt bättre isolerande egenskaper än de franska fönstren vi har idag. 
  • Företaget Fästeb skulle kunna vara totalentreprenörer och anger idag ett pris på 130 000 kr - 150 000 kr per balkong. 
  • Vi kommer ta in offerter från fler företag.

 

Gott Nytt År 2024 önskar Styrelsen i Brf Berget