Balkonginfo

Hur långt har balkongutredningen kommit? Det finns nu en tänkbar konstruktion och bygglovsansökan kan snart lämnas in. Ett godkänt bygglov möjliggör sedan att offerter tas fram så att du som medlem har ett konkret underlag att ta ställning till. 

På årsmötet i maj 2022 fick styrelsen uppdraget att fortsätta utredningen om balkonger, ansöka om bygglov och ta fram offerter. Styrelsen hade inför årsmötet anlitat Arkitekt & Projekt i Värmdö AB, som har både stor kännedom och kulturellt intresse för Gustavsbergs bebyggelse, för att se över både historiskt material, ritningar, potential och möjligheter. En representant från Arkitekt & Projekt deltog på årsmötet och berättade om förutsättningar, tänkbara lösningar och fortsatt arbete. Det senaste halvåret har arbetet fortsatt med:

  • Arkivsökningar efter äldre underlag, både hos kommunen och bland föreningens gamla dokument.
  • Platsbesök och en första undersökning av förutsättningarna tillsammans med ett företag som monterar balkonger.
  • Nulägesritningar över husen samt förslagsritningar som redovisar hus och nya balkonger med två olika förslag för infästningen i huset har tagits fram.
  • Kontakt och samarbete med Värmdös kommunantikvarie för att undvika eventuella fel som skulle kunna stoppa bygglovsansökan.

Eftersom alla fyra hus är enkla i sin form är upprepning och regelbundenhet viktiga för utseendet och helheten. Det innebär att det måste byggas balkonger vid alla lägenheter, eller inga balkonger alls. 

Nästa steg är att vi inom en snar framtid söker bygglovet enligt det förslag som Arkitekt & Projekt AB tagit fram. Med ett godkänt bygglov blir det sedan möjligt att ta fram offerter med information om kostnader. I nuläget kan vi inte ge en rättvisande prisindikation. Med bygglov och offerter kan vi sedan ställa frågan om framtida balkongbygge så att alla medlemmar kan ta ställning. Med ett gällande bygglov ska bygget påbörjas inom två år och avslutas inom fem år. 

På nyhetsbilden ser du hur balkonger som är möjliga att få bygglov för och sedan bygga kan se ut. Balkongerna är 1,4 m x 2,2 m. Bilden är från det underlag Arkitekt & Projekt AB tagit fram. Notera de långa diagonala stagen som går från balkongernas yttre hörn upp mot ytterväggen under balkongerna på våningen över. Det finns även ett alternativ med kortare mindre synliga stag - men det förutsätter att två stödjande pelare byggs inne i varje lägenhet. Styrelsen har bedömt det som ett mindre intressant alternativ.