Åtgärder efter OVK

Under våren 2022 genomfördes Obligatorisk Ventilationskontroll, OVK. Det blev Ej Godkänt resultat på OVK och därför behöver vi genomföra åtgärder. Före jul fick du information i din brevlåda om resultat + åtgärder som behvös i just din lägenhet. Vi hoppas att alla läser resultatet och genomför ev åtgärder. 

Under våren 2022 genomfördes rengöring av frånluftssystemet och därefter Obligatorisk Ventilationskontroll, OVK. Det blev Ej Godkänt resultat på OVK och därför behöver vi genomföra åtgärder. Läs mer om OVK på Boverkets hemsida

Ventilationen i våra hus fungerar kortfattat så här. Luft utifrån kommer in i husen via ventilerna på ovansidan av fönstren i sovrummen och vardagsrummen (ej franska fönstret). Dessutom finns ventiler genom väggarna på husens kortsidor och i köket i varje lägenhet. Inne i lägenheterna finns ventiler där luften tar sig från lägenheten via husets ventilationskanaler och ut. Fläktar med elektriska motorer på vindarna i varje hus sätter luften i rörelse från lägenheterna och ut via taken. 

En allmän anmärkning från OVK:n var att fläktremmarna var att remskivor + fläktremmar var slitna. De har därför nu bytts ut. 

I OVK-protokollet finns anmärkningar av typ 2 för majoriteten av lägenheterna. Typ 2 betyder att åtgärd ska genomföras snarast. Du ser resultatet för din lägenhet längst ner i det här dokumentet. Vi ber alla boende att genomföra åtgärder som behövs och att kontakta styrelsen när ni gjort det. Skriv ett mail, eller skriv på den nedersta biten av sidan, klipp av och lägg i styrelsens brevlåda. 

Den vanligaste anmärkningen är dåligt drag i ventilerna ovanför fönstren i sovrum/vardagsrum. För att de ska fungera bra måste det sitta en s k borstlist på ovansidan av fönstren, och inte en vanlig tätningslist av gummi/plast. På nyhetsbilden ser du t v borstlist och list av gummi/plast. Urfräsningen i karmen på ovansidan av fönstret ser du. t h på bilden. 

Föreningen har köpt in borstlist som du kan få gratis. Vi har också ventilationsdon av korrekt sort om du fått anmärkning kring detta.